Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ještě pár údajů o srovnání platu v roce 1990 a dnes. V roce 1990 byla hrubá mzda 3194 Kč (jak zde jeden diskutující správně uvedl). Čistého z těch 3194 Kč zbylo cca 2715 Kč. Dnes Vám z mediánu hrubé mzdy (cca 24000 Kč) zbude čistého cca 16000 Kč. Tato dvě čísla je potřeba srovnávat. Ceny za 1990-2015 vzrostly cca 5x, čistý příjem 5 - 6x.

1 0
možnosti
Foto

Když Zeman prodával banky, souhlasil jsem, spočítal jsem si, že vzhledem k 40% zdanění firemních zisků by to mohlo být pro náš stát výhodné. A asi si i ti zahraniční vlastníci si mysleli, že si přijdou na své.

Tento výpočet byl rozmetán českým parlamentem, který prosadil snížení zdanění firemních zisků zhruba na polovinu. A od té doby máme problém s rozdílem mezi HDP a HNP.

Ale za to poděkujte našim poslancům, možná, že by stálo za to zjistit, kteří hlasovali pro. A jaké byly jejich další osudy.

0 1
možnosti

Hmm - je odporné, že tolik zisků plyne do zahraničí, ale ... kdyby sem zahraniční investoři neinvestovali, byly by nějaké zisky? byly by nějaké dividenda? Ne - to že sem bylo investováno je pořád plus. Přes odliv zisků.

Poznámky:

- Je pravda, že roste saldo mezi HDP a HND, ale n e n í pravda, že HND klesá. Stále roste.

- Zda se máme stále lépe, či nikoliv ukazuje vývoj reálných příjmů. Reálné hodnoty (nominál/změna cen) průměru i mediánu hrubých mezd každoročně rostou.

0 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, ale po započtení inflace jsou téměř stejné jako v roce 1990. Tehdy byl průměrný plat cca 3300 Kč, nyní cca 27000 Kč. Inflace přidala ke všemu zhruba jednu nulu. Takže plat je zhruba stejný, možná trochu nižší.

2 0
možnosti

Jde o tíživý problém, o kterém se nesluší mluvit ! Komunisté zničili naši ekonomiku, zapomněli na akumulaci kapitálu, ale vzniklo oblíbené slovo - zadarmo ! Pak nutný levný výprodej i s podvody - hle montovna ! ČSSD to nestačilo, tedy průmyslové zóny - dotace - daňové úlevy ! Hle, podařilo se, na vyjímky český kapitál zničen ! Ohledáním kosti ale bylo zjištěno, že jsou tady fur jacísi domácí šílenci OSVČ ! Tedy regulace - zákazy - předepsané IT technologie - kontroly. Ten nepoměr odchodu miliard z ČR už mega bobtná, mluví se o 300 mld., uvádíte 500 mld... To je možné , výsledky samy řeknou. Recepty jsou, další snahy o daňovou revoluci - ČSSD + uvažované 5% snížení DPH na tiskoviny ! Jde to pomalu, ale už se to napravuje ! Bude lípe ! :-)

0 0
možnosti

Jaký český kapitál byl zničen? Jaký neproinvestovaný český kapitál v minulém desetiletí existoval? Kdo ho měl. Jaké podniky - podle Vašeho předpokladu - by byly vybudovány? A jak jejich vybudování zabránily investice zahraniční?

Jó - receptem je daňová revoluce ČSSD! To čumím. A jak ekonomice pomůže 5% snížení DPH na tisk. Leda tak ekonomice Babiše.

0 0
možnosti
Foto

To je zase nepochopení ekonomie založené na jednání lidí. Mzdy nejsou určovány produktivitou práce, ale počtem kapitálových statků vztažených k jednotlivci na daném území.

0 0
možnosti
Foto

Důležité je, že nepopíráte, že rozdíl mezi produktivitou práce a výší mzdy se zvyšuje.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS