Michal Klusáček

Chovancova amnestie

16. 06. 2016 18:31:00
Po Klausově velké amnestii z roku 2013 přichází druhá amnestie v režii ČSSD a ministra Chovance. Jím vyhlášená reorganizace policie samozřejmě žádnou reorganizací není. Jedná se o zametení živých kauz pod koberec - malou amnestii.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) je likvidován sloučením s Útvarem pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Děje se tak proto, že šéf ÚOOZ Robert Šlachta a jeho podřízení nejsou pod politickou kontrolou. Rozdíl mezi ÚOOZ a ÚOKFK je především v tom, že první útvar řešil kauzy bez politického dobrozdání a kontroly. To nyní končí. Jaké to bude mít důsledky?

Především je potřeba poznamenat, že ČSSD má nyní pocit, že ukázala svaly. Chovanec navzdory všem tuto "reorganizaci policie" podepsal. Šlachta je jakoby ze hry a bezejmenní zadavatelé celé rošády mohou být spokojení a klidní, že se jim vyhne trestní stíhání, které ÚOOZ dozajista chystal. Andreje Babiše rozzuřili doběla především proto, že vše bylo provedeno za jeho zády. I když nyní ustoupil a demise se nekonají, je to především Andrej Babiš, kdo z celé věci vyjde posílen. Chovancům a dalším se celá jejich akce vrátí jako bumerang. Šlachta nezmizí z povrchu zemského, ale jako civil velmi pravděpodobně začne pracovat pro Babiše. Tak se k němu dostanou ještě detailnější informace o všech aktérech naší politické scény. Když k tomu přičteme to, že jako ministr financí se Andrej Babiš bude revanšovat svým koaličním partnerům tím, že bude škrtat resortům pod vedením ČSSD peníze, čeká tuto stranu, kromě vyplacení peněz Altnerovi, které úspěšně oddalují, i jinak nelehké období. Riskují to, že se jim všechny těžkosti seběhnou na parlamentní volby.

V kontextu všeho vypadá úsměvně prohlášení Miroslava Kalouska o tom, že pokud by ČSSD nyní Babišovi ustoupila, získal by tím absolutní moc. Miroslav Kalousek vždy velmi erudovaně hájil názory různých zájmových skupin, a dost možná má i nyní přátele mezi vyšetřovanými. Jedno je však jisté, čím později budou parlamentní volby, tím menší šanci dostat se do parlamentu má.

Babiš nyní chce přepisovat koaliční smlouvu, na což Sobotka mile rád kývne, protože nejlépe ví, že koaliční smlouva je jen cár papíru. Ani ČSSD, ani Babiš, ani lidovci se jí neřídí a řídit nebudou. Proto prohlášení o tom, že se bude měnit, je jen divadlo pro občany, aby měli pocit, že se něco změní. Bohužel, nezmění se vůbec nic. Klaus vidí rozbití policejního útvaru jako vítězství polistopadové demokracie, zloději jsou opět bez trestu, lidovci se vezou, Babiš posiluje. Prostě - jede se dál.

Autor: Michal Klusáček | karma: 36.92 | přečteno: 1868 ×
Poslední články autora