Lichváři - úžeráři

23. 10. 2013 17:45:00
Když si otevřete hospodu, nakoupíte vybavení a zásoby a nebudou vám do ní chodit lidé, tak zkrachujete. Špatně jste investoval své peníze a tak to odnesete - riziko podnikání se tomu říká. Toto riziko podstupujete ve všech oborech. Existuje jediná výjimka - půjčování peněz.

ČSNS

Pokud si založíte firmu na půjčování peněz, můžete si být jisti, že vaše "investice" bude ochráněna. Můžete začít půjčovat nezaměstnaným, matkám samoživitelkám, sociálně slabým a dokonce i důchodcům. Můžete svým dlužníkům nastavit splátku tak, že vám bude jasné, že to ani z nízkého platu, ani z podpory, ba ani z důchodu neutáhnou. Pokud podepíší smlouvu a peníze si od vás převezmou - máte jistotu - vyděláte. Riziko nepodstupujete, protože české zákony jsou na straně těch, kdo kradou.

To co bude vaše "podnikání" chránit, je zákon o exekucích spolu s tím, že u nás není definována lichva. Půjčování peněz je bez rizika. Není to nádhera? Všichni si musí lámat hlavu, jak neprodělat a ten, kdo půjčuje soukromě peníze nikoliv?

Nebudu tady dlouhosáhle popisovat jak lichváři pracují. Všichni to víme. Nejprve si najdou chudáka, kterému půjčí malou sumu na krátkou dobu a na vysoký úrok s nevýhodnou smlouvou. Ta často obsahuje přemrštěné pokuty za nedodržení "čehokoliv". Počítá se s tím, že dlužník něco nedodrží a bude "pokutován". Dále tento byznys často kalkuluje s tím, že dlužník něco vlastní (i když se půjčuje bez ručení), třeba byt nebo dům. Člověka pak záměrně dostanou do takové situace, že je na něj poslán exekutor - lichvářův kámoš, který všechno člověku zabaví. Pokud by však takový dlužník neměl nemovitost, tomuto "podnikání" také nic nebrání - zabavují se důchody, sociální dávky a státní příspěvky.

Co je nutné udělat, aby se věc změnila? Je nutné zavést zákon o lichvě, který by nastavil, že úrok nad 20% p. a. je lichvou a který by stanovil obecně závazné podmínky a regulaci nebankovních půjček. Tento zákon také musí obsahovat zmínku o tom, že soukromé půjčování peněz není bez rizika a pokud někdo půjčí člověku, o kterém bylo dopředu známo, že nebude nebo nemůže splácet, takto půjčené peníze nebudou "chráněny" zákonem o exekucích a kryty sociálními dávkami. Stát musí tuto oblast regulovat, protože jak jsme se za posledních 24 let mnohokrát přesvědčili, ruka trhu je v některých případech sobecká, asociální a rozvrací společnost a užírá nám budoucnost. Úžerářům stop!

Autor: Michal Klusáček | středa 23.10.2013 17:45 | karma článku: 23.22 | přečteno: 990x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 305 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.52 | Přečteno: 451 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2794 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1444

Michal Klusáček, předseda ČSNS

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...